آزمایش کلسترول که به نام های پانل لیپیدی و پروفایل لیپیدی نیز شناخته می شود یک آزمایش کامل خون است و در این ازمایش سطوح کلسترول، تری گلیسرید و دیگر چربی های خون انداره گیری می شود.
آزمایشگاه اطلس در کرمان علاوه بر انجام آزمایش کامل کسترول، میکروب شناسی، سیتولوژی، آزمایش سلامت جنین و آزمایش خون در کرمان را با قابلیت نمونه گیری در محل ارائه می دهد.
چرا آزمایش کلسترول انجام می شود؟
کلسترول توسط کبدمان ساخته می شود و به صورت طبیعی در خون همه ما وجود دارد. بدن ما برای ساخت ویتامین D و هورمون ها به کلسترول نیاز دارد. اما میزان بالای کلسترول خون خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد.
برای آگاهی از میزان کلسترول خونمان و جلوگیری از ابتلا به این بیماری انجام آزمایش خون ضروری است.
یک آزمایش کامل کلسترول شامل محاسبه چهار نوع چربی در خون شما است:
- Total cholesterol کلسترول: مجموع کلسترول خون شما است.
- Low-density lipoprotein (LDL) cholesterol: کلسترول LDL، کلسترول “بد” نامیده می شود. مقدار بیش از حد آن در خون شما باعث ایجاد رسوبات چربی (پلاک) در شریان ها (آترواسکلروز) می شود که جریان خون را کاهش می دهد. پاره شدن این پلاک ها می تواند باعث حمله قلبی یا سکته مغزی شود.
- High-density lipoprotein (HDL) cholesterol: کلسترول HDL، کلسترول “خوب” نامیده می شود زیرا به دفع کلسترول LDL کمک می کند، بنابراین شریان ها را باز نگه می دارد و خون شما آزادانه تر جریان می یابد.
- Triglycerides: تری گلیسیرید(TG) نوعی چربی در خون است. هنگامی که غذا می خورید، بدن کالری های مورد نیاز خود را به تری گلیسیرید تبدیل می کند که در سلول های چربی ذخیره می شود. مصرف بیش از انداره شیرینی جات، نوشیدن بیش از حد الکل، سیگار کشیدن، نداشتن تحرک کافی، دیابت و اضافه وزن در بالا رفتن سطح تری گلیسرید خون تاثیر دارند.
چه کسانی و از چه سنی باید آزمایش کلسترول (Cholesterol) خون انجام دهند؟
از سن 45 سالگی ازمایش کلسترول هر 5 سال یک بار باید انجام شود.
به مردان با رنج سنی 45 تا 65 و زنان با رنج سنی 55 تا 65 انجام آزمایش کلسترول هر 1تا 2 سال توصیه شده است. و افراد بالای 65 سال باید به صورت سالانه این آزمایش را انجام دهند.
انجام دادن آزمایش کلسترول مرتبا با فاصله زمانی 12 ماه یکبار به افراد زیر توصیه می شود:
- افرادی با سابقه خانوادگی کلسترول بالا یا حملات قلبی و سکته
- افرادی که دیابت داشته باشند
- بیماران کلیوی
- رژیم غذایی ناسالم دارند
- افراد سیگاری
- افرادی که از نظر بدنی غیر فعال هستند
- اضافه وزن دارند
افرادی که تحت درمان برای کلسترول بالا هستند، نیاز به آزمایش منظم کلسترول برای نظارت بر اثربخشی درمان خود دارند.
آزمایش کلسترول برای بررسی خطرات ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی نیز توسط پزشکان توصیه می شود.
آیا لازم است برای آزمایش کلسترول ناشتا باشید؟
معمولاً قبل از انجام این آزمایش خون باید 8 تا 12 ساعت ناشتا باشید، یعنی نه چیزی بنوشید و نه غذایی بخورید. به همین دلیل است ک اغلب این آزمایش را در صبح انجام می شود. از پزشک خود در رابطه با دستور عمل های قبل از ازمایش سوال کنید.
آزمایش کلسترول (cholesterol) چکونه انجام می شود؟
2 راه برای انجام آزمایش کلسترول وجود دارد.
خون گرفتن از رگ شما:
معمولاً با سوزن مقداری خون از رگ شما گرفته می شود. قبل از خون گیری با الکل ناحیه مورد نظر ضد عفونی میشود و با یک نوار الاستیک محکم قسمت بالایی دست بسته میشود. دلیل این کار پر خون شدن رگ شما جهت گرفتن نمونه است. تمامی این فرایند کمتر از چند دقیقه است و در اغلب اوقات بدون درد است.
تست ضربه انگشت:
این تست میتواند به افراد بالای 40 سال جهت بررسی و شناسایی علائم اولیه مشکلاتی مانند بیماری قلبی و دیابت کمک کند.
آزمایش را می توان با سوزن زدن انگشت انجام داد. یک قطره خون روی یک نوار کاغذ ریخته می شود. ودر دستگاهی قرار می گیرد که کلسترول شما را در چند دقیقه بررسی می کند.
نشانه های بالا بودن چربی خون چیست؟
چربی خون یا به عبارت دیگر کلسترول بالا هیچ علائم واضح و خاصی ایجاد نمی کند. برای سنجش اینکه آیا کلسترول خونتان بالاست یا نه باید آزمایش خون بدهید.
راه های درمان چربی خون بالا چیست؟
برای تفسیر آزمایش کلسترول خود باید با پزشکتان مشورت کنید. دستورالعمل های مخصوصی برای کنترل سطح کلسترول با اهداف متفاوت وجود دارد. پزشکتان می تواند از نتیجه آزمایش شما برای ارزیابی خطرات احتمالی بیماری قلبی و عروقی شما نیز استفاده کند.
سطح کلسترول و چربی تنها یکی از مواردی است که هنگام بررسی خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی به آن توجه می شود. پزشک شما همچنین موارد دیگری مانند سن و فشار خون شما را بررسی خواهد کرد تا خطر شما را محاسبه کند.
آیا چیز دیگری وجود دارد که باید در مورد سطح کلسترول خود بدانم؟
کلسترول بالا می تواند منجر به بیماری قلبی شود که علت شماره یک مرگ و میر در ایالات متحده است. شما نمی توانید برخی از عوامل خطر کلسترول بالا مانند سن و ژن های خود را تغییر دهید. اما اقداماتی وجود دارد که می توانید برای کاهش سطح LDL و کاهش خطر انجام دهید، از جمله:
- خوردن یک رژیم غذایی سالم. کاهش یا اجتناب از غذاهای حاوی چربی اشباع شده و کلسترول می تواند به کاهش سطح کلسترول در خون شما کمک کند.
- کاهش وزن. اضافه وزن می تواند کلسترول شما را افزایش دهد و خطر بیماری قلبی را افزایش دهد.
- فعال ماندن ورزش منظم ممکن است به کاهش سطح کلسترول LDL (بد) و افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) کمک کند. همچنین ممکن است به کاهش وزن کمک کند.
قبل از ایجاد هرگونه تغییر عمده در رژیم غذایی یا برنامه ورزشی خود با پزشک خود صحبت کنید.